Markus Kuntscher and Ulrike Wietzorrek

Housing Complex, Tokiostraße

Accessible
Birkhäuser | 2016
Eintragstyp Entry Type
Project
Eintragssprache Entry Language
EnglischEnglish
Architect
Adolf Krischanitz and Ulrich Huhs
Year
2003
Location
Vienna
Country
Austria
Building Type
Housing
Urban Context
Urban Block Structure
Morphological Type
Block Infill/Block Edge
Volumetric Configuration
Linear
Height
High-Rise (8 levels and more)
Number of Units
200 units
Client
Building A: Österreichisches Siedlungswerk, Gemeinnützige Wohnungsaktiengesellschaft, Vienna; Building B: Gesellschaft für Stadtentwicklung und Stadterneuerung Ges.m.b.H., Vienna
Building Depth
12 m
Parking
Underground parking garage
Additional Information
Building volume: Meandering perimeter block construction, 8 floors above ground and 1 below with parking garage; Additional features: Ground floor has stores on the street side
Address
Tokiostraße 7/9; Vienna, Austria
Coordinates
48°14'58.8"N 16°25'47.0"E

Access:

Passageways connect street side to courtyard side; vertical point access, three or four units per floor; interior stairwell; external access gallery on the top floor (maisonette units); stairwells lit by windows or skylights.

Interior:

On the standard floors, each stairwell provides access to three or four different apartments that face one or two sides. These apartments are distinguished by a central hall living space with an open kitchen connected to it like a niche as well as an inset fully glazed loggia space, from which the individual rooms are accessed either directly or via an ancillary corridor. Some of the apartments on the two top floors are designed as maisonette units with an interior staircase and private roof terrace.

Exterior:

Glazed loggias, communal terraces on the top floor.

Morphology:

Urban-planning considerations prescribed a meandering volume, whose bulges alternate between the street side and the courtyard side. The facades are the same on the street and courtyard sides, subdivided into three horizontal bands: a continuous base, a subtly articulated five-story middle section, and a continuous penthouse band. This principle of vertical arrangement makes the building volume seem light and interwoven in one way and yet compact and succinct in other. The large and strictly articulated window openings recall commercial buildings and provide adequate light even for the apartments that open only to one side.

Drawings

Site plan, scale 1:2000

Apartment access diagram

Ground floor, scale 1:500

Standard floor, scale 1:500

Typical apartment, scale 1:200

Cross section, scale 1:500

Photos

 
                     View of street façade

View of street façade

 
                     View of courtyard from loggia

View of courtyard from loggia

QuelleSource

KategorienCategories

Kategorie Category
Building Type / Housing / Urban Context / Urban Block Structure
Kategorie Category
Urban Context / Urban Block Structure / Building Type / Housing
Kategorie Category
Urban Context / Urban Block Structure / Morphological Type / Block Infill/Block Edge
Kategorie Category
Morphological Type / Block Infill/Block Edge / Urban Context / Urban Block Structure
Kategorie Category
Building Type / Housing / Morphological Type / Block Infill/Block Edge
Kategorie Category
Morphological Type / Block Infill/Block Edge / Building Type / Housing
Kategorie Category
Building Type / Housing / Volumetric Configuration / Linear
Kategorie Category
Building Type / Housing / Height / High-Rise (8 levels and more)
Kategorie Category
Building Type / Housing / Load-Bearing Structure / Solid Construction
Kategorie Category
Building Type / Housing / Apartment Access Type / Vertical Core
Kategorie Category
Building Type / Housing / Apartment Layout / Living Room as Circulation Center
Kategorie Category
Building Type / Housing / Apartment Layout / Corridor/Hallway
Kategorie Category
Building Type / Housing / Outdoor Space of Apartment / Winter Garden/Glazed Loggia

KarteMap